TRATAment ACNEE
Pret sedinta fata: 299 ron
Ce este Acneea?
Acneea este o afectiune comuna a pielii ce afecteaza glandele sebacee si foliculii pilosi din piele ducand la aparitia cosurilor, punctelor negre, albe, si a leziunilor inflamatorii. Apare in cele mai multe cazuri cand modificarile hormonale sunt excesive, in special la varsta adolescentei insa, poate aparea si la adulti indiferent de varsta acestora.
Ce provoaca Acneea?
Glandele sebacee produc sebum pentru a proteja si a hidrata pielea, dar cand productia de sebum creste ea se amesteca cu celulele moarte si blocheaza porii ducand la aparitia acneei. Celulele moarte intra intr-un proces de regenereare fiind inlocuite de celul noi, dar daca exista exces de sebum, acestea blocheaza uneori radacina firului de par si apar comedoamele. Cand porii sunt blocati bacteria propionibacterium acnes, bacterie ce se regaseste in mod normal pe suprafata pielii poate accelera excesiv ducand la inflamatie si aparitia papulelor si pustulelor.
Tipuri de Acnee
Punctele albe sau negre, acele comedoame sunt provocate de excesul de sebum si celule moarte din pori, este numita acneecomedoniana si este cea mai des intalnita.Papulele si pustulele, umflaturile roz si rosii pot duce la inflamarea pielii si sensibilitate la atingere rezultand o acnee papulopustuloasa. O forma severa de acnee este cea nobulochistica in care ne apar chisturi si noduli destul de durerosi ce lasa cicatrici permanente. Cele mai grave forme de acnee sunt cele conglobate cu noduli mari si comedoame excesive. Necesita un tratament sub supraveghearea unui medic dermatolog.O alta forma de acnee cu sensibilitate si rosata ridicata este acneea rozacee care include papule si pustule dureroase si sensibile. Recomandam si tratament laser acnee.
Cum se desfasoara tratamentul?
Initial trebuie sa acordam atentie unor cauze si efecte ale afectiunii printr-un proces personalizat si individualizat pe fiecare pacient. De aceea consultul initial dermatologic este foarte important pentru a i se recomanda analize speciale in identificarea aparitiei dar si tipul de acnee. Un rol important pe langa medicul dermatolog si diagnosticul personalizat il are cosmeticeana in curatarea profesionala prin indepartarea comedoamelor, a impuritatilor si a sebumului acumulat.
Pe langa medicatia orala prescrisa de medicul specialist se poate lucra in cabinetul cosmetic cu ingrediente active precum acidul salicilic, retinoizi, peroxidul de benzinol, urmarind reglarea secretiei de sebum si eliminand blocarea porilor. In cabinetul cosmetical putem folosi diverse terapii combinate si aplicate individual precum terapia cu laser, terapia led, peeling-ul chimic, extractia manuala si terapia microneedling.Un rol important pe langa pasirea in cabinetul medical si cabinetul cosmetic il joaca rutina de intretinere a pielii acasa cat si alimentatia.
Rezultatele in timp
In functie de tipul de tratament aplicat, de severitatea acneei dar si de problemele individuale rezultatele acestui tratament pot varia. De regula ea poate fi controlata si amelioarata pana la disparitia ei, dar mentinerea rezultatelor pe termen indelungat ne impune o ingrijire permanenta si tratamente cosmetice de intretinere. Dupa un tratament pe termen scurt vom observa ca inflamatia se reduce si erputiile nu mai sunt atat de active, in aceasta perioada de la 1 la 3 luni se va observa o imbunatatire clara a texturii pielii si zonele cu puncte negre sau albe devin mai ptin vizibile.
Pe termen mediu se lucreaza intensiv la reducerea petelor post acneice si inchiderea cicatricilor lucrand cu retinoizi, vitamina C si peeling-uri chimice. Pentru a prevenii reaparitia acneei in aceasta perioada de 3-6 luni trebuie sa mentinem regimul alimentar, medicamentatie daca exista si ingrijire vigilenta acasa. Pana la aprox un an observam o imbunatatire constanta a aspectului tegumentului cu foarte putine recurente sau inexistente. Aceasta se datoreaza colaborarii medic-cosmetician-pacient.
Terapiile cu laser, dermapen, peeling-urile chimice dar si tratamente de curatare si extractie executate regulat, individualizat duc la imbunatatirea substantiala a intregii zone. Ca efectele sa fie de lunga durata este important ca subiectii sa evite factorii declansatori, stilul sanatos de viata, dieta corespunzatoare si rutina zilnica,toate ducand la stabilizarea tegumentara.
Durata rezultatelor in functie de:
Durata rezultatelor tratamentului acneic depinde de mai multi factori si de multiple aspecte generale:
- Tipul acneei, severitatea acneei poate necesita mai multe proceduri cosmetice in cazul acneei nodulochistica sau acnee agresiva pe cand o acnee usoara poate neceisita mai putine vizite in cabinetul cosmetic.
- Ingrijirea dupa tratament, in functie de cum pacientul respecta recomandarile cosmetologului dupa tratament aceasta contribuie semnificativ la prelungirea rezultatelor.
- Individul si tratamentul, unii pacienti reactioneaza diferit la tratament avand rezultate rapide si durabile in schimb alti pacienti vor avea nevoie de mai multe interventii de tratament
- Contributia pacientului in functie de respectarea recomandarilor si folosirea produselor cosmetice simedicale, dieta si alimentatia zilnica vom intarzia sau accelera procesul de vindecare.
Alimentatia si acneea
Dieta si alimentatia joaca un rol important in prevenirea si stoparea acneei, o alimentatie bogata in anti-oxidanti, nutrienti si alimente anti-inflamatorii pot contribi la ameliorarea si prevenirea acneei, in timp ce o alimentatie cu indice glicemic ridicat si consum excesiv de lactate impiedica vindecarea si chiar sustin accelerarea acestei boli.
Studiile ne arata ca anumite alimente influenteaza sanateata pielii prevenind sau favorizand acneea. Unul din factori in aparitia acesteia este indicele glicemic ridicat, cresterea rapida a zaharului in sange contribuie la agravarea bolii. Produsele de patiserie, bauturile carbogazoase, alimentele bogate in zaharuri duc la aparitia si accentuarea acesteia.
Cand aceste alimente sunt consumate in mod excesiv, organismul prin intermediul pancreasului elibereaza insulina pentru a reduce nivelul de zahar iar insulina mareste productia de androgeni ( hormonii masculini ) si de sebum, ducand la blocarea porilor. De aici apar fireste si inflamatiile. Ca si recomandare putem schimba alimentatia cu fructe si legume proaspete, cereale integrale fara a provoca indicele glicemic ridicat. Lactatele contin hormoni care pot stimula secretia de sebum si factorii asociati acneei.
Alimentele procesate, fast-food, margarina, prajeli, care contin acizi grasi respectiv omega-6 pot intretine inflamatia acneica. Acizii grasi, omega-6, pot fi inlocuiti cu acizii grasi omega-3 pe care ii gasim in somon, sardine, seminte de in, kia, nuci, toate au proprietati anti-inflamatorii ce ne reduc inflamatia zonala. Fructe si legume bogate in antioxidanti ce protejeaza celulele pielii si sustin produsele de regenrare a acesteia. Acestea sunt ardeiul gras, spanacul, capsunele, afinele.
Zincul si seleniul sunt minerale ce reduc inflamatiile si echilibreaza dereglarile hormonale, aceste minerale le gasim in alimente ca: semintele de dovleac, nuci, carne de vita, legume. Un alt antioxidant important este ceaiul verde, consumat zilnic el conduce la reducerea acneei. Fibrele ajuta la reglarea nivelului de zaharuri din organism inlaturand ridicarile bruste de insulina care pot stimula acneea. FIbrele trebuiesc introduse in alimentatie iar acestea se regasesc in cereale integrale, leguminoase, fructe si legume.
Fibrele ajuta organismul sa elimine toxinele acestea influentand negativ prin acumularea intensa a acestora sanatatea tegumentului. Totodata fibrele ajuta la stabilizarea glicemiei eliminand oscilatile mari de insulina care pot stimula acneea. Pe langa fibre un rol important il joaca si probioticele pe care le gasim in chefir, iaurturi naturale, muraturi, ce ne mentine flora intestinala creand o imunitate asupra pielii si reducand eventualele inflamatii aparute in urma declansarii acneei.
Hidratarea pielii, consumand cel putin 2 litrii de apa pe zi recomandate ne ajuta la eliminarea toxinelor si o hidratare permanenta a pielii. Fireste, pe langa apa ne putem hidrata si din alimente precum portocalele, castravetii, pepene ce au continut ridicat de apa si ne ajuta dand elasticitate pielii, inlaturand uscaciunea acesteia. In concluzie atunci cand ne confruntam cu acnee putem consuma legume proaspete, spanac, brocoli, peste gras, nuci, seminte, prepronderent dovleac si in, fructe, ceai verde si cereale integrale.
Frecventa sedintelor
Pentru a obtine rezultatele vizibile si de durata in tratarea acneei numarul sedintelor este diferit in functie de cat de severa este aceasta, de raspunsul personal al fiecarui pacient si de ce tratament alege cosmeticiana. Este evident faptul ca nu putem inlatura printr-un singur tratament efectele active si nedorite ale acneei si trebuie stabilit un tratament bine structurat cu sedinte consecutive planificate la intervale regulate de timp prin care monitorizam/curatam/amelioram si intretinem pielea spre o evolutie buna. Medicul dermatolog joaca un rol cheie in tratarea si evaluarea gradului de severitate al acneei. Trebuie sa existe o colaborare intre pacient-medic dermatolog si cosmetician.
Frecventa sedintelor in cabinetul cosmetic se stabileste dupa un plan de proceduri, un plan individualizat. Tratamentele pe baza de antibiotice si retinoizi recomandate in cabinetele medicale impreuna cu tratamentele cosmetice precum terapia cu laser, dermapenul, peeling-urile chimice reduc considerabil inflamatia iar curatarea regulata in profunzime a pielii ajuta la restabilirea unei fete ideale. In primele 3 luni de la inceperea tratamentului cosmetic se recomanda o vizita la 2 saptamani, acestea crescand la 3-4 saptamani in functie de evolutia individuala. Odata redusa evolutia acneica pana la 6 luni se stabilesc sedinte la 3-4 saptamani.
Dupa aproximativ un an in functie de evolutia tratamentului sedintele sunt programate la intervale mai lungi pentru a stabiliza si a monitoriza efectele produse de acnee. Pe termen lung dupa stabilizarea acneei pot ramane cicatrici sau pete pigmentare si atunci recomandam vizita la intre o luna si trei luni. In concluzie frecventa si numarul de sedinte pentru tratarea acneei este individuala depinzand de raspunsul pielii la tratament dar si de severitatea acesteia in forma initiala.
Curatarea corecta a tenului acasa
Curatarea corecta a tenului este o etapa cruciala in mentinerea sanatatii tegumentului, alegand produse si tehnici potrivite. Eliminand impuritatile, celulele moarte si excesul de sebum care pot bloca porii reducand inflamatia zonala. In functie de tipul de ten alegem produsul potrivit. Daca tenul este predispus la acnee se recomanda produse ce contin acid glicolic, niacinamida, acid salicilic care reduc inflamatile acneice. Atunci cand vorbim despre un ten uscat trebuie sa folosim produse blande si recomandarea pentru o curatare eficienta ar fi spumele de curatare.
Daca tenul este gras sau mixt ne trebuie un gel de curatare ce elimina secretia de sebum. In toate aceste cazuri trebuie evitate produsele agresive, cele ce au parfumuri puternice sau alcool. Atunci cand efectuam demachierea este important sa avem un demachiant pe baza de ulei sau apa micelara care ne dizolva impuritatile existente pe fata pe parcursul intregii zile. Dupa ce am demachiat vom aplica prin masaj usor produse de curatare potrivite pentru ca pielea sa fie perfect curata.
Pentru a nu irita pielea si a nu accelera secretia de sebum produsul de curatare este aplicat bland, masandu-l cu miscari circulare fara directia ascendenta masand pe zonele in care avem exces de sebum, apoi clatim cu apa calduta evitand apa fierbinte. Pentru a sterge apa de pe piele vom folosi un prosop delicat iar manevra este de tapotare nu frecare pentru a nu provoca iritatii sau eruptii acneice. Este recomandat ca de doua ori pe zi sa efectuam procedura de curatare atat dimineata pentru a elimina sebumul si bacterile formate in timpul somnului cat si seara pentru a indeparta impuritatiile si machiajul, lasand porii liberi sa respire.
Atunci cand avem activitati ce ne provocaca transpiratie in exces trebuie de asemenea sa ne curatam de aceste impuritati pentru a nu bloca porii. Dupa curatarea blanda putem face o curatare mai profunda prin exfoliere sau masti de curatare. Este indicat o data maxim de doua ori pe saptamana sa exfoliem chimic cu acizi aha/bha sau un exfoliant mecanic bland daca acneea ne permite pentru ca prin indepartarea celulelor moarte sa deschidem porii si pielea sa respire.
Nu trebuiesc neglijate nici mastile cu argila care ajuta la absortia excesului de sebum. Pentru a restabili ph-ul natural al pielii aplicam un toner fara alcool cu efecte calmante ce pot contine ceai verde. Urmatorul pas este aplicarea unei creme hidratante ce ajuta la mentinerea hidratarii pielii. Protectia impotriva radiatilor uv ce pot mari hiperpigmentarea petelor acneice se face cu un produs ce contine spf 50. NU trebuie sa curatam excesiv prin spalare repetata a fetei pentru a nu agrava acneea.
Atunci cand folosim un produse ce nu este adecvat tipului nostru de ten poate avea efecte nocive asupra tegumentului. In anumite perioade ale lunii dereglarile hormonale pot afecta productia de sebum si poat favoriza acneea.
Se poate trata acneea severa?
Tratarea aceei severe este un proces complex ce necesita rabdare si o abordare individualizata inbinand proceduri dermatologice avansate, tratament medicamentos, schimbarea stilului de viata, a alimentatiei si tratamente cosmetice la intervale regulate. Combinand toate acestea putem reduce inflamatia, putem evita cicatricile si reda sanatatea pielii pe termen indelungat.
Primul pas in gestionarea acneei severe este cabinetul medical unde se evalueaza si se prescriu eventuale antibiotice orale pe termen scurt dar si efectuarea de analize hormonale si de sange pentru a stabilii cauza ce provoaca infectia. Urmand apoi cu proceduri dermatologice de ultima generatie precum peeling-urile cu acizi, laserul si terapiile cu lumina ce reduc inflamatia si bacterile.
Si da, acneea poate fi controlata, gestionata si indepartata pana la refacerea aspectului neted al pielii.